Finale for nytenkende elever

Bindalinger best i innovasjon!

Fire ungdommer fra Terråk i BIndal de beste i innovasjon havbruket, SinkabergHansen Marøya. Foto.
Vinnerne av Blå innovasjonscamp 2018 jubler; fra venstre Isak, Jonas, Arne Sander og Nina – alle elever ved Terråk skole. Bak juryen med Einar Engesvik, Per Johan Rauø og Einar Parelius Bjørnsønn Overrein.

De fire fra 8. og 9. klasse ved Terråk skole ble vinnere av Blå Innovasjonscamp 2018! Det foran sterke bidrag fra ungdomsskolene i Nærøy og Rørvik.

Arne Sander Antonsen, Jonas Rosting Heimstad, Nina Pettersen og Isak Devik viste i løpet av dagen her på Marøya at deres mekaniske, delvis automatiserte, opplegg for rensing av store kar ved settefiskanlegg kan ha mye for seg.

Presentasjon ved to ungdommer ved Terråk skole. Foto.
Nina og Arne Sander fra Terråk skole presenterer gruppens opplegg rundt rensing av store kar ved settefiskanlegg.

– Noen av de andre hadde ikke den store troa på at dette skulle gå bra; men det hadde iallfall jeg … Det smilte en glad Arne Sander like etter at juryen hadde servert sin avgjørelse foran de tre finalelagene.

Neste oppgave for vinnerne fra Bindal blir å finpusse ideen til neste presentasjon; som blir for et større publikum under «Blå konferanse» i Rørvik 31. oktober.

Elevene fra Nærøy presentere sin løsning for å skille rensefisk (rognkjeks) fra laks ved håndtering i merd, mens Rørvik hadde jobbet godt med et rekrutteringsopplegg for ungdom til blå næringer. To aktuelle tema begge disse.

Derfor fikk juryen – Per Johan Rauø (Nærøysund Aquaservice), Einar Parelius Bjørnsønn Overrein (SalmoNor) og Einar Engesvik (Sparebank1 SMN) – en krevende jobb med å kåre en vinner; men til slutt kunne altså bindalingene juble mest … 😊

Ungdom fra Ytre Namdal og Bindal, deltakere på innovasjonskonkurranse SinkabergHansen. Foto.
Juryleder Per Johan Rauø (til venstre) formidlet dagens viktige avgjørelse foran spente deltakere fra ungdomskolene i Rørvik, Nærøy (Kolvereid) og Terråk.

For øvrig fikk deltakerne oppleve både taco på en tirsdag, altså kantina vår, samt ventemerdanlegget og kjøle/pakkeavdelingen for ferdig produsert laks. Fra SinkabergHansen sin side håper vi at samtlige deltakere og ledsagere fikk en fin dag på Marøya!

Skoleungdom foran fabrikken til SinkabergHansen på Marøya i Nærøy. Foto.
I løpet av dagen ble det også tid til litt omvisning ved SinkabergHansen; her har personalsjef Frode Lauritzen med seg noen av finalistene på ventemerdanlegget ute på foran fabrikken.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.