Den atlantiske laksen, «kongen av laks», en delikatesse kloden rundt! Norge er stor på oppdrett, men hva ligger bak – av kunnskap, innsats og folk – i de om lag 24 månedene det tar fra befruktede egg klekkes til en ny generasjon fullmoden slaktefisk foredles? Følg «lakseskolen» til SinkabergHansen, tekst og video i episoder, og få førstehånds innsikt i sjømatnasjonens store framtidsnæring!
Måneder i vekstens tegn
Fra 1,4 kilo ved inngangen av juni – til vel fire kilo i oktober! De siste månedene ved Sørværet har virkelig vært i vekstens tegn; med stor appetitt og tilhørende utvikling.
– Ikke uventet med solid tilvekst. Samtidig er det imponerende å se hvor godt FØLG LAKSEN-generasjonen fra Bindalssmolt har utviklet seg, sier områdeleder Martin Kvarsvik.
Med lange dager og gunstig temperatur i sjøen, spiser og vokser fisken heftig. Inne på flåten sitter en driftstekniker og fôrer laksen. Viktigste hjelpemiddel er gode levende bilder fra nede i merdene. Hvert døgn i den hektiske sommersesongen kan det gå ut drøye 50.000 kilo fôr.
Når vi vet at fôrfaktoren gjerne ligger på drøye 1; altså at fisken legger på seg nær kiloet for hver kilo fôr – er det grunn til å merke seg mengden. Et talende bilde på veksten i sommer er at fisken i snitt la på seg 1,3 prosent av vekta i døgnet over en periode på 30 dager.
Lærling Espen Anfinnes er blant de i Sørværet med ansvar for kamera-assistert fôring fra flåten.
– Vi følger tett opp, og lærer laksen i hver enkelt merd å kjenne. Samtidig som vi passer på at fisken virkelig får det de ønsker, gjelder det å begrense og stoppe til rett tid. Ingen mening i å dele ut fôr som ikke bli snappet opp, forteller Espen.
Den unge ytternamdalingen har grunnutdanningen i akvakultur fra lokale Val videregående, og Espen stortrives med turnustjenesten på den nordligste av samtlige lokaliteter hos SinkabergHansen. I sommer har tilveksten vært så åpenbar at røkterne direkte ser forskjellen når de starter på en ny arbeidsperiode etter et par uker heime.
Vi lærer fisken i hver enkelt merd å kjenne!
Sommer og høyere sjøtemperatur gir ikke bare gunstige vekstforhold for laksen. Også krepsdyret lakselus stortrives og utvikler seg raskere. I Sørværet har behovet for avlusing siden juni i snitt vært en gang per måned.
Foruten at lusa holdes på riktig nivå, handler det om å ivareta fiskevelferden. Med de grensene som er satt (0,5 kjønnsmoden per laks) er ikke lusa noe problem for laksen – samtidig som gjentatte behandlinger kan gi uønskede utslag.
– Ved mekanisk avlusing er det en avveining mellom ønsket effekt på lusa, satt opp mot hensynet til god skinnhelse og velferden generelt. Ved kontroll kan vi se enkelte tegn på risttap (se faktaspalten), samtidig som de som opererer utstyret er blitt svært dyktige til å justere og balansere de ulike faktorene, sier veterinær Anniken Mork.
Under en avlusing er det alltid en veterinær med ansvar for velferden; og fiskehelse trumfer selvsagt ønsket effekt av behandlingen. En merkbar konsekvens av avlusinger er at fôringen må stoppes cirka tre døgn før operasjonen skal starte. Årsaken er at fisken skal være i så rent sjøvann som mulig når den samles til behandling. Særlig gjelder dette hvis jobben også innebærer opphold i brønnbåt.
– Ut fra vekta i oktober og hva som ventes å bli bildet noen måneder fram i tid, kan vi vente at FØLG LAKSEN-fisken er jevnt over fem kilo fram mot slakting, spår Martin Kvarsvik.