Starten var i oktober 2019. Nå er siste element PÅ PLASS!

Alt plassert! (& gutta “snakker ut”)

Oktober 2019: De første reises. Pent og pyntelig på banketten i det sørvestre hjørnet. Nå, 10 måneder senere, er det fullført. 1.800 betongelement i system. Laksefabrikken er nær komplett. Iallfall utvendig. Nå står nye milepæler for døra!

Montorer Laksefabrikken på Marøya er i mål, foto
GODT JOBBA! Prosjektleder Eskil Laukvik (i oransje jakke) er full av lovord over jobben – og unner disse «gutan» en liten pust på rekkverket. På knappe 10 måneder er hele 1.800 betongelement satt sammen til råbygget for Laksefabrikken. Fra venstre Geir Hårberg, Trond Espen Flyum (begge Overhalla Betongbygg), Håkon Bolkan (Bolkan Kranservice), Laukvik, Martin Julnes (Overhalla Betongbygg) og Elias Joensen (GL-bygg).
Montering første element Laksefabrikken, foto
OKTOBER 2019: Slik artet bildet seg i starten. Her gjenstår bare cirka 1.799 element … 😊

Geir Hårberg er blant fagfolket i Overhalla Betongbygg (OBB) som de siste 10 månedene bokstavelig talt har hatt hendene fulle:

– Litt lurt å tenke kun på et element om gangen. Skulle en finne på å spekulere på de mange hundre som står i kø, kunne det blitt litt tøft!

Kommentaren fra den sindige basen høster latter. Montør Trond Espen Flyum følger opp:

– Egentlig ikke noe uvanlig med denne jobben, nei. Det spesielle ligger helst i antallet. 1.800 er alvorlig mye …

Blid er også kranfører Håkon Bolkan; som absolutt ser det poenget. Han har med stødig hånd løftet hele fabrikken – samtlige element, fra start til mål:

Etter at stormkastene hadde passert, så var vi «på an igjen»

– Ja, jobben har egentlig gått utrolig bra. I startfasen var det voldsomt mye vær, men likevel har vi produsert så å si samtlige dager. Etter noen timers pause for la de verste stormkastene rase fra seg, har det vært «på an igjen», sier den sindige kranføreren som har vært gjensidig avhengig radiokontakten med basen og arbeidslagene.

Laksefabrikken føyd i hop, foto
TRAFF GODT: I april i år kom dagen da elementet som bandt i hop ny og gammel fabrikk ble montert. Bas Geir Hårberg (til venstre) var med og ga tommel opp!

Laksefabrikken er resultat av 13 ulike «skip»; altså haller. Etter hvert som elementene har dannet skip; har en liten hær av fagarbeidere rykket inn. Når taktekkere, gulvstøpere, ventilasjonsfolk, elektrikere og alle andre skal komme til – så er det ikke pussig om det kan bli litt trangt om plassen.

Særlig i den spesielle tida som nå har vart i fem måneder. Korona-tida. Formann Elias Joensen i GL-bygg har sine tanker om hvorfor alt har gått så bra. Bare nå i den siste perioden med montasje av element har om lag 90 arbeidere vært registrert inn på anleggsområdet.

– Nøkkelen er god kommunikasjon. Være samsnakket og å vite hva som skal skje, sier Elias. Han er imponert over hvor bra hele prosessen har forløpt. Og hvor få avvik det faktisk har vært.

Prosjektleder Eskil Laukvik i SinkabergHansen deler fullt ut de mange gode tilbakemeldingene fra folket som har gjort jobben. Trass i Korona-situasjonen siden midt i mars har leveranser og framdrift ved Laksefabrikken fulgt det oppsatte programmet.

– I seg selv er det imponerende, og vi håper virkelig at det vil fortsette slik. Det krever imidlertid at vi, i alle ledd, både er bevisste og følger klare rutiner. Vi står nå foran en fase hvor det fortsatt er fullt trykk på innvendig arbeid og klargjøring – samtidig som det kommer et innrykk av montører som skal installere selve hjertet i Laksefabrikken: Prosessutstyret fra tyske Baader, sier Laukvik.

JUNI 2021: Neste sommer skal Laksefabrikken være komplett med inventar, og klar til ordinær produksjon.

I praksis betyr det at montering av siste betongelement «bare» var en av flere milepæler. Riktignok er dagen når den store Bolkan-krana monteres ned en av de største. Og alle som er opptatt av framdrifta ved Laksefabrikken kan si til de hardtarbeidende lagene: «Godt jobba, guta!»

Den resterende jobben dekker en framdriftsplan fram mot neste sommer. I juni/juli 2021 skal endelig en ferdig «tunet» Laksefabrikk stå klar til ordinær drift.

Neste milepæl: Montering av prosessutstyr!