(2) 4. des 2018: KLEKKING

(2) 4. des 2018: KLEKKING

Den atlantiske laksen, «kongen av laks», en delikatesse kloden rundt! Norge er stor på oppdrett, men hva ligger bak – av kunnskap, innsats og folk – i de om lag 24 månedene det tar fra befruktede egg klekkes til en ny generasjon fullmoden slaktefisk foredles? Følg «lakseskolen» til SinkabergHansen, tekst og video i episoder, og få førstehånds innsikt i sjømatnasjonens store framtidsnæring!

Hektisk klekking i to døgn!

Etter å ha ligget rolig i bakkene siden innlegget 21. november, var klekking av øyerogna (ut fra 400 døgngrader siden befruktning) beregnet til å starte rundt 3. desember. Det stemte godt …

MYE SOM SKJER: Klekkinga av plommesekkyngelen er her godt i gang – og i løpet av et par hektiske døgn er all plommesekkyngel ut av egget, og klar for nye 50 rolige døgn på ei matte under rista av metall som synes på dette bildet.

Siden innlegget har medarbeiderne på Bindalssmolt jevnlig vært inne på klekkeriet, slått på lyset og sjekket bakkene for rognkorn som ikke utvikler seg normalt.
– Viktig å få plukket bort de korna som «slukner», slik at de etter hvert ikke skal belaste miljøet for de nær 50.000 andre i karet, forklarer nestleder Gunnar Kvarsvik.

Et fåtall som faller ut
I de første to ukene etter innlegget ble det fjernet drøye 11.000 rognkorn. Av om lag to millioner blir det mindre enn 0,6 prosent. For under kontrollerte forhold i et klekkeri mestrer et langt større antall yngel overgangen fra egg enn hva som er tilfelle i naturen, altså i elva.

Når selve klekkinga kommer i gang, er det hele over i løpet av et par døgn. Da går yngelen med plommesekk under magen gjennom en 2 millimeter bred spalte og ned på ei spesiell matte. Ikke rart at lakselarven da er en dårlig svømmer – og de nærmeste 50 døgna (400 døgngrader) skal den stort sett ikke gjøre mye annet enn å ligge stille og hente energi fra «matpakken» sin.
Jobben for røkterne denne perioden er å ta en runde noenlunde annenhver dag og sjekke at forholdene – vanntemperatur, gjennomstrømming og renhold – er som det skal. Det Gunnar og de øvrige nå venter på er at det meste av plommesekken skal fortære plommesekken.

Plommesekkyngel etter klekkeing, foto
MATPAKKE: Sekken under magen rekker som næring i nær 50 døgn for den nyklekte yngelen. (FOTO: SalmoBreed AS)

Skifte av miljø …
I denne fasen er det altså mest mulig ro for yngelen som gjelder. På tampen av 50-dagersperioden tas de siste forberedelsene før den første store flyttingen i den nye generasjonens tilværelse: Før startfôring kan settes i gang, skal all yngelen over i langt store kar med diameter på seks meter.

Selv om det ikke snakk om en flytting på mer enn noen få meter, så er det nå et helt annet miljø som venter den syltynne yngelen som ikke er mer enn drøye to centimeter lange.
– Et svært avgjørende periode når yngelen skal over på startfôring, sier Gunnar Kvarsvik. Det erfarne folket ved Bindalssmolt har vært med på det mange ganger tidligere; men uansett blir det igjen spennende å følge når yngelen kommer i gang med eget inntak!

Video episode 2 /driftsleder Gunnar forteller om klekkingen:

 

EPISODE 2:

KLEKKING (til plommesekkyngel)

FAKTA:
Sted/dato:
Bindalssmolt, 4. desember 2018

Hendelse:
Klekking øyerogn.

Betydning:
I løpet av cirka to døgn kommer plommesekkyngelen ut.

Kritiske moment:
En del egg/yngel klarer ikke overgangen, og plukkes ut av bakkene.

Personell:
2-3 fra SinkabergHansen som gjør daglig tilsyn.

DAGENS TRE ORD:
1) Klekking:
Øyeblikket når rognkornet brister og lakselarven kommer ut.

2) Plommesekkyngel:
En tynn lakselarve med plommesekken, en pose med næring, hengende på magen.

3) Astraturf:
Matte med grov struktur nede i klekkebakken, hvor plommesekkyngelen finner ro.

EKSPERTFAKTA:

300 døgngrader etter klekking er cirka 2/3 av plommesekken fortært – og først da starter yngelen å ta til seg annen føde.

NESTE HENDELSE:
Startfôring
(rundt 20. januar 2019)

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.